Verkoper of koper: met een bouwtechnische keuring versterk je je positie

Of je nu een woning wilt kopen of juist verkopen, met een bouwtechnische keuring neem jij het initiatief in het proces. Tijdens een bouwtechnische keuring, ook wel bouwkundige keuring of bouwtechnisch onderzoek genoemd, inspecteert een ingenieur de woning van top tot teen en brengt alle gebreken in kaart. Je kunt ook vragen naar een kostenoverzicht voor de reparaties en een inschatting van de jaarlijkse onderhoudskosten om de woning in goede staat te houden. Een bouwtechnisch onderzoek laten uitvoeren kost geld, maar dit is de uitgaven meer dan waard.

Een bouwtechnische keuring voor kopers

Er zijn drie redenen waarom kopers baat hebben bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Het goede nieuws is dat je de volledige uitgave fiscaal kunt aftrekken van de belasting als je besluit de woning te kopen.

  • Uit het bouwtechnische rapport kun je exact opmaken wat je op het punt staat te kopen. Er worden soms gebreken gemeld die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Je wordt zo behoed van een verschrikkelijke miskoop of je aankoop wordt juist bevestigd.
  • Je gaat sterk de onderhandelingen in als je als koper een bouwtechnische keuring hebt laten uitvoeren. Vooral als er wat gebreken zijn gevonden sta je in een ijzersterke positie om een lager bod te doen.
  • Veel hypotheekverstrekkers, banken, de Nationale Hypotheek Garantie en andere financiële instellingen vragen om een bouwkundige keuring te zien voordat ze je het geld verschaffen. Had je dit nog niet gedaan, dan moet je de woning dus alsnog laten keuren om hem te kunnen financieren.

Neem als verkoper de leiding

Ben je juist de verkoper van een woning, dan lijkt het alsof het de taak van de koper is om een bouwkundige keuring aan te vragen, maar niets is minder waar. Als jij de kijkers al met het rapport kunt presenteren, dan laat je duidelijk zien dat je eerlijk bent en niets achterhoudt. Zij hoeven vervolgens geen keuring uit te laten voeren om te bepalen of ze een bod willen doen of niet. Zo neem jij de leiding over het proces én versnel je de verkoop. Met het document in je broekzak kun je ook beter beargumenteren waarom je een bepaalde prijs voor je woning vraagt en voorkom je dat de koper de leiding neemt over de onderhandelingen. Een bouwtechnische keuring geeft je als verkoper een erg sterke positie.

Een keuring is nodig tijdens elke fase van het proces

Wat ook de fase van het proces en wat ook jouw rol, een bouwtechnische keuring is op elk moment handig. Als verkoper gebruik je het document om de verkoop te versnellen en om te bewijzen dat je transparant bent over wat je verkoopt. Je hebt goede argumenten tijdens de onderhandelingen. Als koper weet je met een bouwtechnische keuring exact wat je aanschaft, je gaat voorbereid de onderhandelingen in en krijgt sneller een financiële regeling. Door een paar honderd euro uit te geven bespaar je tijd en geld en neem jij de leiding. Als je op zoek bent naar zekerheid, schakel dan Schippers Bouwconsult in.

Author: itsbelgium