Welke schroeven kopen?

Voor veel kluswerkzaamheden heb je schroeven nodig. Hoewel veel klussers een bakje met oude schroeven hebben, is nieuwe schroeven kopen soms wel zo verstandig. Je kunt dan precies de juiste schroef voor jouw klus kiezen. Je bent bovendien zeker van kwaliteit door de schroeven bij een specialist te bestellen. Een schilderijlijstje ophangen met een universele schroef uit je bakje kan wel, maar als je een deur of raam gaat monteren, dan doe je er goed aan specialistische schroeven te bestellen. Meer informatie voor schroeven kopen lees je in dit artikel.

Schroeven kopen met jouw doel in gedachte

Gaat een beginnende klusser schroeven kopen, dan zal hij of zij met name letten op de dikte en de lengte. Een professional weet wel beter, en zal ook letten op andere eigenschappen van de schroef. Hij of zij let bijvoorbeeld op het type kop, of de schroef voldraad of deeldraad heeft, of de schroef een zelfborende punt en eventueel freesribben onder de kop heeft en van welk materiaal de schroef is. Een schroef van RVS klinkt sterk, echter schroeven van verzinkt staal kopen is vaak de slimmere keuze. Je kunt de beste schroeven voor jouw klus vinden wanneer je de eigenschappen van de schroef kent.

Van welk materiaal dien je schroeven te kopen?

RVS schroeven zijn minder sterk dan exemplaren van verzinkt staal. Maar waarom kiezen klussers dan soms toch voor RVS? De reden hiervan is de houtsoort en of de schroef binnen of buiten gebruikt wordt. Bovendien zijn er meerdere soorten RVS schroeven te koop. Je hebt bijvoorbeeld RVS A2 en RVS 410. RVS A2 is minder sterk, echter voor gebruik binnen of onder lichte omstandigheden buiten vaak voldoende. Heb je te maken met hardhout of schroeven die zwaardere omstandigheden moeten verduren? Kies dan RVS 410. Hardhout bevat looizuren die verzinkte schroeven kunnen aantasten waardoor ze breken. Dit werkt ook andersom, verzinkte schroeven kunnen donkere vlekken in hardhout geven. RVS schroeven kopen is dan de betere keus.

Zelfborende punt, freesribben en meer

Moderne schroeven hebben eigenschappen die schroeven tot technisch hoogstandjes maken. Een schroef met zelfborende punt zorgt voor een moeiteloze en snelle verwerking die inmiddels al heel veel uren op bouwplaatsen wereldwijd heeft kunnen besparen. De freesribben die sommige schroeven onder de kop hebben, maken dat je een schroef perfect in het hout kunt laten verzinken. Schroeven kopen met een zelfsnijdende draad behoort ook tot de mogelijkheden Kortom, wanneer je schroeven zoekt voor een specifieke klus, verdiep je dan in de mogelijkheden en praat eens met een specialist.

De juiste kop kiezen

Een tellerkopschroef heeft een brede, platte kop en is veel beter in staat twee planken of andere onderdelen tegen elkaar aan te trekken. Een schroef met een bolkop komt op het materiaal te liggen en blijft in het zicht. Een schroef met platverzonken kop komt juist in het hout verzonken te liggen. Ook scharnierschroeven hebben een verzonken kop, echter zonder freesribben aangezien ze in het scharnier vallen. Dan is er ook nog een lenskopschroef, dit is een combinatie van een kegelvormige onderkant en een bolvormige bovenkant. Deze schroeven geven een mooie afwerking. Kies bij schroeven kopen dan ook de juiste schroef en praat eerst met een expert voor je zomaar een schroef kiest.

Author: itsbelgium