BMW chiptuning: hoe werkt het en wat heb je eraan?

Een BMW chiptuning is niet zomaar iets. Een auto van BMW wordt over het algemeen vaak als snelheidsmonster beschouwd. De vraag die de meeste mensen dan ook al snel stellen: wat heb je dan nog aan tunen? Ondanks dat de BMW van zichzelf al snel is kan tunen zeker nog zin hebben. Autobedrijven die gespecialiseerd zijn in tunen kunnen iedere auto nog iets krachtiger maken, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? In deze blog proberen we antwoord te krijgen op deze vraag.

Hoe werkt BMW chiptuning?

Ze beginnen allereerst met het uitlezen van de software. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat er een storing aanwezig is waar de klant nog niet van op de hoogte was. Indien deze storingen aanwezig zijn moeten deze eerst worden verholpen voordat ze aan de slag kunnen met het maken van een log van alle parameters. Met behulp van rollenbanken meten ze nauwkeurig het effect van nieuw ingeladen software. Het is een complex proces want de ene parameter heeft invloed op de andere. Als er een log is gemaakt van de parameters is het tijd om de software aan te passen. Dit doen ze door de nieuwe BMW chiptuning software in te laden in de ECU.

Hoe ver kun je gaan?

Tijdens de testfase wordt de motortemperatuur goed in de gaten gehouden. Als de motor te warm wordt dan neemt automatisch het vermogen af. Om te voorkomen dat dit gebeurt houden de garages bij een BMW chiptuning rekening met een ruime veiligheidsmarge. Door binnen deze marges te blijven zorg je voor het meest optimale resultaat. Omdat het tunen van een auto erg precies komt is het wel zaak dat je dit laat doen door professionals. Doe je dit niet dan kan het invloed hebben op de levensduur van je auto. Bij een erkend bedrijf is BMW chiptuning niet minder veilig dan de standaard software die je auto al had. Hieruit kun je dus opmaken dat de auto niet minder veilig wordt van tunen.

De voordelen van chiptuning

Naast BMW chiptuning kun je chiptuning natuurlijk toepassen op alle andere automerken. Het brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo ervaar je vaak meer souplesse en hoef je minder vaak te schakelen na het tunen. Ook hoeft de motor minder hard te werken voor gelijke prestaties. Een ander voordeel van het uitvoeren van chiptuning is dat het gaspedaal beter (of sneller) reageert. Je hoeft het gaspedaal dus minder hard in te trappen voor een gelijkwaardig effect. Tot slot levert het tunen je een schonere verbranding op en is het brandstofverbruik minder bij hetzelfde rijgedrag. Oftewel je kunt dezelfde snelheden blijven rijden en toch langer met een tank brandstof doen. Zoals je inmiddels al wel hebt ontdekt zijn er meerdere voordelen aan BMW chiptuning. Mocht je na deze blog ook overwegen om jouw BMW te laten tunen, laat dit dan altijd doen door een erkend bedrijf. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

Author: itsbelgium