Financiering auto, dit zijn de voor- en nadelen

Op het moment dat je een nieuwe auto wenst te kopen zal je tot de vaststelling komen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen twee verschillende opties. In eerste instantie is er de mogelijkheid om de auto in één keer te betalen door middel van bijvoorbeeld geld dat je hebt opzij gezet. Dat is echter niet de enige mogelijkheid die je hebt. Daarnaast kiezen veel mensen namelijk ook voor het afsluiten van een financiering auto. In dit geval hoef je het aankoopbedrag niet in één keer te betalen, maar kan je ze spreiden over verschillende termijnen. Benieuwd naar welke voor- en nadelen er verbonden zijn aan het financieren van een auto? Neem dan zeker de informatie hieronder door! 

Waarom kiezen voor een financiering auto?

Een financiering auto kan in de praktijk als interessant worden bestempeld omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat mensen hierbij hun spaargeld niet hoeven op te vragen. Dit betekent dat ze dit geld gewoon opzij kunnen houden als financiële buffer of voor wanneer er zich mogelijks een interessante investering voordoet. Dit is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je nog kan rekenen op de onderstaande voordelen:

  • De eisen voor een financiering auto zijn in de praktijk veelal niet zo strikt; 
  • De intrest die er op wordt aangerekend blijft doorgaans vrij beperkt;
  • Een financiering maakt het veel toegankelijker om je droomauto te kunnen kopen;

De voordelen die hierboven werden aangehaald zorgen ervoor dat heel wat mensen zowel bij de aankoop van een nieuwe als een tweedehandse auto de voorkeur geven aan het afsluiten van een financiering. Ook voor jou dit zomaar even de moeite waard kunnen zijn om te overwegen. 

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Bij het afsluiten van een financiering auto is er in principe slechts één nadeel waar je aandachtig voor dient te zijn. Het is immers in de praktijk altijd zo dat je meer geld betaalt dan wanneer je ervoor zou kiezen om het voertuig in één keer te betalen. Dit gezegd hebbende geldt voor de autolening wel dat ze kan worden bestempeld als de meest concurrentiële lening op de markt. Dit zorgt ervoor dat de intrest vrij beperkt kan worden gehouden. Dit gezegd hebbende, wil je graag echt tegen de meest voordelige prijs jouw nieuwe auto kunnen kopen? Dan kan een betaling in één keer toch de beste keuze zijn. Hier moet je dus wel even bij stil blijven staan.

Een financiering auto is het overwegen zeker waard

Het is in de praktijk duidelijk vooral de moeite waard om voor jezelf de afweging te maken in welke mate een financiering auto voor jouw situatie echt interessant is. Feit is natuurlijk wel dat je door geld te lenen voor de aankoop van een auto zorgt voor het vrijwaren van het spaargeld dat je bijvoorbeeld apart op een spaarrekening hebt gezet. Daarnaast is het zo dat de intrest die wordt aangerekend op een autofinanciering eveneens doorgaans vrij laag wordt gehouden. De meerprijs waar je daardoor mee wordt geconfronteerd blijft dus ook altijd vrij bescheiden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, bij de aankoop van een nieuwe auto kan het altijd interessant zijn om jezelf de vraag te stellen of de keuze voor een auto financiering de moeite waard kan zijn of niet. 

Author: itsbelgium