Het afsluiten van de voor jou beste autoverzekering

Iedereen die een auto in het Nederlandse verkeer wil brengen dient daarvoor verplicht te beschikken over een zogenaamde WA-verzekering. Dit type van autoverzekering is wettelijk verplicht omdat op die manier elke deelnemer aan het verkeer is gedekt tegen schade die wordt veroorzaakt door een derde partij. Dat uitsluitend deze verzekering bij wet is verplicht hoeft evenwel niet te betekenen dat deze verzekering voor iedereen automatisch ook de beste keuze is. Wat namelijk wanneer je ervoor hebt gekozen om een zeer dure auto aan te kopen? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je niet enkel en alleen gedekt wil zijn tegen schade veroorzaakt door derden. Ben jij ook op zoek naar de voor jou meest optimale autoverzekering op de markt? Lees dan vooral snel verder!

Welke autoverzekeringen kan je afsluiten?

Om te beginnen is het van belang om te weten dat er verschillende soorten autoverzekeringen bestaan die je kan afsluiten. Dat is belangrijk om te weten. De ene autoverzekering is namelijk absoluut zeker de andere niet. De drie verschillende mogelijkheden waar we een keuze uit maken in de praktijk zijn in ieder geval de volgende:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

Van de drie hierboven aangehaalde autoverzekeringen is enkel en alleen de WA-verzekering wettelijk verplicht. Dit is de meest eenvoudige en tevens ook meest voordelige verzekering die je kan afsluiten voor jouw auto. Indien je ervoor kiest om gewoon deze verzekering voor je auto af te sluiten voldoe je dus perfect aan de wettelijke eisen die van kracht zijn voor wat de autoverzekering betreft. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat niet iedereen zomaar voldoende zal hebben aan deze verzekering.

De WA-verzekering is een vrij beperkte verzekering die uitsluitend schade indekt die wordt veroorzaakt aan derden. Dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Elke vorm van schade die je eigen voertuig oploopt zal dus met andere woorden niet worden gedekt. Is dat voor jou geen probleem? Dan vormt de WA-verzekering een lekker voordelige manier om je auto te verzekeren. Wil je toch graag kunnen rekenen op aanvullende dekkingen? Dan spreekt het voor zich dat je naar één van de andere opties op de markt zal moeten kijken.

De beperkt cascoverzekering

De beperkt cascoverzekering is de autoverzekering die voor veel mensen wordt aanzien als de gulden middenweg. Voor heel wat mensen die hun auto willen laten verzekeren geldt namelijk dat ze van mening zijn dat de WA-verzekering over te beperkte dekkingen beschikt. De allrisk verzekering is op haar beurt dan weer te duur. Omwille van deze reden wordt de WA-verzekering dan ook veelal aanzien als een prijs-kwaliteit interessante middenweg. Door het afsluiten van dit type van autoverzekering kan je dan ook concreet rekenen op de volgende extra dekkingen:

  • Dekking van schade door een brand of ontploffing;
  • Schade veroorzaakt door een storm of natuurgeweld;
  • Schade als gevolg van joyriding;
  • Financiële schade als gevolg van diefstal;
  • Schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier;
  • Glasschade en bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;

Wil jij dus graag een autoverzekering afsluiten die je niet zomaar verzekert tegen schade aan derden, maar die ook extra dekkingen voorziet voor schade aan het eigen voertuig? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze optie ook voor jou mogelijks de meest interessante keuze zal zijn.

Diks | Online verzekeren.

De volledige cascoverzekering

De meest complete autoverzekering die je kan afsluiten is natuurlijk de volledige cascoverzekering. Er wordt naar deze verzekering in de praktijk ook wel eens verwezen als zijnde de allrisk. Deze verzekering is zo interessant omdat ze over een compleet aanbod aan dekkingen beschikt. De dekkingen die deel uitmaken van de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering zijn uiteraard voorzien, maar worden nog verder aangevuld. Dit gebeurt door middel van de dekking bij eigen schade. Deze schade kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een zelf veroorzaakte aanrijding.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de volledige cascoverzekering niet in elke situatie zomaar tussenkomst zal verlenen. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld de schadegevallen waarbij kan worden vastgesteld dat de schade met opzet is veroorzaakt. De schade die is ontstaan door bijvoorbeeld moedwillig tegen een paal aan te rijden zal dan ook nooit worden gedekt.

Welk type autoverzekering heb jij nu precies nodig?

Welk soort autoverzekering voor jou nu precies het interessantst is zal in de praktijk altijd worden beïnvloed door verschillende factoren. Veel mensen besteden eigenlijk helemaal niet zoveel aandacht aan het vinden van de beste verzekering voor hun auto. Zij vinden het dan ook vooral belangrijk dat hun verzekering zo voordelig mogelijk is. Natuurlijk speelt de prijs een niet onbelangrijke rol, maar toch moet je ook zeker stil blijven staan bij de dekkingen waar je op kan rekenen. In ieder geval, de onderstaande twee aandachtspunten zijn echt bijzonder belangrijk.

1.) Het budget dat je beschikbaar hebt voor je autoverzekering

Het spreekt voor zich dat een autoverzekering afsluiten gepaard gaat met een bepaalde kostprijs. Voor deze prijs geldt bovendien dat ze terugkeert. Met andere woorden, de prijs moet niet één keer worden betaald, maar wel bijvoorbeeld jaarlijks of maandelijks. Dit feit zorgt ervoor dat je altijd goed moet nadenken of de premie voor jou wel of niet betaalbaar is. Gaat jouw voorkeur uit naar een dure verzekering voor je auto zoals de allrisk? Dan is het mogelijk dat je deze premie niet in één keer zal willen of kunnen betalen. Het spreiden van de premie zodat je ze maandelijks kan betalen zou dan een interessante keuze kunnen zijn. Let wel, voor verschillende verzekeraars geldt dat ze extra kosten in rekening brengen voor het gespreid kunnen betalen van de premie. Ook dit is zeker een factor waar je de nodige aandacht aan zal moeten besteden.

2.) De dekkingen waar je op wil kunnen rekenen

Heb je de goedkoopste autoverzekering gevonden die perfect past binnen je budget? Controleer dan ook altijd of ook de dekkingen in lijn liggen met je verwachtingen. Is dat niet het geval? Dan spreekt het voor zich dat het mogelijks toch niet helemaal interessant is om die verzekering af te sluiten. Rekening houden met je budget is dus uiteraard van belang, maar verlies toch ook zeker niet de dekkingen uit het oog. Let ook op, in bepaalde gevallen kan het vereist zijn om te kunnen rekenen op nog een aantal andere dekkingen. Het kan daarbij dan onder meer gaan om bijvoorbeeld een extra verzekering voor inzittenden van het voertuig. Deze verzekering moet aanvullend worden afgesloten. Dit ongeacht het soort autoverzekering waarvoor je hebt gekozen om af te sluiten.

Author: itsbelgium