Hoe kies je de juiste elektrische heftruck voor jouw bedrijf?

Tegenwoordig is het steeds interessanter om een elektrische heftruck aan te schaffen. Een elektrisch model is namelijk een stuk duurzamer dan de klassiekers op diesel of op gas. Daar komt bij dat diesel heftrucks sinds 2020 niet meer in gesloten ruimtes mogen rijden. De modellen op gas mogen dat onder bepaalde voorwaarden nog wel. Als je kiest voor een elektrische variant dan hoef je je niet aan speciale regels en voorwaarden te houden, waardoor het ondernemen ineens weer een stuk leuker wordt. Maar hoe kies je de juiste voor jouw bedrijf, want het is nu eenmaal een grote investering die je gaat doen. 

Kijk naar het hefvermogen van de heftruck

Eigenlijk is de belangrijkste eigenschap van een heftruck zijn hefvermogen. Want waarvoor ga je hem gebruiken? Het kan zijn dat je producten met weinig gewicht wilt verplaatsen of juist producten met veel gewicht. Juist dat verschil maakt het belangrijk om te kijken naar het hefvermogen van heftrucks. Want je hebt er niets aan als je te veel vermogen hebt, maar met te weinig vermogen is het ook niet prettig werken. Vaak zijn elektrische heftrucks geschikt tot in elk geval 1,6 ton maar er zijn ook speciale zwaardere uitvoeringen waar je voor kan kiezen. 

Wat is de hefhoogte? 

Het is belangrijk om te kijken hoe hoog er geheven moet worden? Heb je een loods waarbij er tot het plafond wordt gestapeld met een hoog plafond? Of gaat het om verplaatsing van onderdelen om vrij lage hoogtes? Het is belangrijk dat de heftruck tot minimaal de hoogte van hoogste stelling komt om zo efficiënt mogelijk te werken. 

Voor welke type banden ga je? 

Je kan kiezen uit twee type banden: luchtbanken of massieve rubberen banden. Vooral de omgeving bepaald welke type banden je nodig hebt. Ga je de heftruck alleen binnen gebruiken? Dan zijn massieve rubberen banden een geschikte keuze. Dit type band heeft weinig onderhoud nodig en kunnen niet lek raken. Maar voor verplaatsingen buiten en naar locaties verder weg zijn luchtbanden aan te raden. Hiermee mag je namelijk ook op de openbare weg rijden, wat niet met rubberen banden mag. 

Denk aan de accuduur van de heftruck

Een elektrisch model draait natuurlijk op een accu en dan is de accuduur ook van belang bij je keuze. Want wordt hij dagelijks intensief gebruikt? Of heb je zo af en toe iets nodig? Want als je heftrucks intensief gebruikt dan wil je niet halverwege de dag een accu moeten wisselen. Maar wordt hij af en toe gebruikt, dan kan je hem aan het einde van de dag eenvoudig opladen zodat hij voor de volgende dag weer volgeladen is. 

Een elektrische heftruck aanschaffen is best een investering, daarom is het belangrijk om goed na te denken over je keuze. De beste keuze maak je door eerst op papier te zetten wat je nodig hebt en wat je zoekt bij jouw heftrucks. Wat is de benodigde accuduur, ga je hem binnen of buiten gebruiken, op welke hoogte ga je werken en hoe zwaar zijn de ladingen? Weet je niet wat het beste is voor jou? Vraag advies aan de specialisten van Wiersma Heftrucks & Magazijninrichting

Author: itsbelgium