
Wanneer er na beslaglegging geen gehoor wordt gegeven of de afspraken die gemaakt zijn niet worden nagekomen kan er een executie vonnis plaatsvinden. De beslaglegging van de spullen wordt dan in gang gezet en er kan niets meer tegen gedaan worden.
Het nadeel van een daadwerkelijke beslaglegging is vrijwel altijd dat er schulden zullen overblijven omdat het minder zal opbrengen dan de schuldwaarde. Daarbij komen ook de gemaakte kosten van de beslaglegging op de hoop met schulden. Met een executie vonnis ben je er dus nog lang niet en moet de restschuld nog altijd betaald gaan worden.
Dit moet je weten over een vonnis:
- Alle persoonlijke spullen worden openbaar verkocht.
- De kosten van beslaglegging komen voor kosten debiteur.
- Een executie wordt niet zomaar uitgevoerd.
- Je hebt te maken met veel soorten regels en wetten.
Wanneer is er sprake van een executie vonnis?
Bij een executie vonnis gaat het om de daadwerkelijke uitvoering van een beslaglegging bij de debiteur. Er zal dus echt een uitvoering komen aan het leggen van een beslag. Dit is vaak nadat er eerder beslag is gelegd op inboedel, vermogen en goederen. Aan een executie vonnis gaat doorgaans geen waarschuwing vooraf.
Wanneer een beslag daadwerkelijk tot uitvoering komt kan er niets meer tegen gedaan worden, anders dan het betalen van de volledige schuld. Het is voor een debiteur dus heel verstandig om tijdig tot een overeenkomst te komen. Het laatste dat de meeste mensen willen is afstand nemen van spullen door een beslaglegging aan de hand van een executie vonnis die door de rechter uitgesproken is.
Waarom een executievonnis uitvoeren?
De reden om een executievonnis uit te voeren is voorkomen dat spullen, geld en andere goederen van waarde. Op Swiercs.nl lees je hier meer over. Je stelt alle bezittingen van de schuldenaar dan ook veilig vooraf aan de uitspraak van een vonnis. Het kan daarbij tevens als bewijs gebruiken om aan te tonen dat de vordering wel betaald kan worden.
Het is dus slim om je niet alleen na een vonnis voor te bereiden maar ook zelf proactief de eerste stappen te zetten. Daarmee krijg je direct een goed beeld wat je kunt verwachten en of een debiteur (schuldenaar) wel of niet kan betalen.