Hoe voorkom je dat je een boete krijgt terwijl je met je drone vliegt?

Dol op drones? Je bent de enige niet. Steeds meer mensen binnen en buiten Nederland besluiten een drone aan te schaffen, om tal van verschillende redenen. Wist je ook al dat er strenge regels aan het vliegen met een drone verbonden zijn? Nee? Dan is het de hoogste tijd om je hierin te gaan verdiepen. Het niet naleven van deze regels en wetten kan je namelijk een flinke boete opleveren, die op kan lopen tot bijna 8000 euro. Ook loop je het risico dat je drone in beslag wordt genomen door de politie. Allemaal zaken waar je helemaal niet op zit te wachten!

Regels?

Het voelt zo flauw: heb je een drone gekocht om lekker mee te gaan vliegen, blijk je je aan allerlei regels te moeten houden. De teleurstelling is logisch en te begrijpen, maar de aanwezigheid van wetten en regels ook. Drones zijn nu eenmaal vliegende objecten, en om te voorkomen dat hier ongelukken mee gebeuren is het onmogelijk om iedereen maar gewoon zijn gang te laten gaan. Gelukkig kun je in Nederland op genoeg plekken alsnog prima aan je trekken komen.

Wat je vooral niet moet doen is met drones aan de slag gaan in een no-fly zone. Logisch, het woord zegt het al. Hier vliegen betekent enorme risico’s nemen, zowel op een boete als op een ongeluk. Veel van deze zones bevinden zich in de buurt van vliegvelden of aanvliegroutes. Piloten zitten niet te wachten op allerlei vliegende objecten, waarbij botsingen ook nog eens flinke schade of zelfs ongelukken kunnen veroorzaken. Laat je DJ Spark Drone hier dus maar niet op, voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Er zijn nog meer dingen die je een boete op kunnen leveren. Recreatief vliegen met een drone van meer dan 25 kg bijvoorbeeld, dat is niet toegestaan. Ook vliegen in het donker kan je een boete opleveren, je ziet in dit geval niet goed waar je vliegt en kan makkelijk tegen mensen of objecten aanbotsen. Hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen, of boven aaneengesloten bebouwing? Niet doen, en ook niet boven een mensenmenigte op bijvoorbeeld een festival.

Wat wel?

Zijn er ook nog dingen die wel mogen? Natuurlijk! Je mag op plekken zonder veel bebouwing lekker vliegen en fotograferen (let wel op: je mag dan weer geen personen ongevraagd vastleggen op beeld), en die zijn er in Nederland meer dan genoeg. Volop mogelijkheden om je hobby uit te oefenen zonder een boete op te lopen dus.

Author: itsbelgium