Effecten van langdurige blootstelling aan computers

Te veel tijd besteden aan blootstelling aan het scherm van een computer kan nogal wat oogproblemen veroorzaken. Dit veroorzaakt meestal vermoeide ogen en pijn. Dit is meestal een tijdelijk symptoom dat je zult voelen omdat je ogen vermoeid zijn. Hoewel dit slechts kleine en tijdelijke oogaandoeningen zijn voor vermoeide ogen, mag je deze niet negeren en onderschatten. Het aanhoudend inspannen van je ogen door voor het scherm te blijven kan namelijk blijvende schade veroorzaken. Permanente schade heeft meestal te maken met de achteruitgang van je gezichtsvermogen. Met een verslechterd gezichtsvermogen zie je je omgevingen meestal in een wazige staat. Dit is een veel voorkomend probleem voor mensen die te veel tijd achter computers of tv’s doorbrengen.

Oogvermoeidheid

Oogvermoeidheid is een vorm van tijdelijke fysieke, mentale of emotionele vermoeidheid die optreedt wanneer je je ogen te lang inspant. Je kunt vermoeide ogen krijgen door activiteiten zoals computergebruik, autorijden en lezen gedurende een zeer lange tijd te doen. Dit kan plotseling of in de loop van de tijd gebeuren, afhankelijk van hoe je oog reageert op blootstelling en je aanvankelijke oog gezondheid. Wanneer dit gebeurt, zul je ontstoken ogen ervaren die gepaard gaan met spiertrekkingen en roodheid. Een van de grootste factoren die dit kunnen veroorzaken, is licht. Daarom moet je weten hoe je je kamerverlichting correct instelt op basis van hoe helder je computerscherm zal zijn. Je moet ook een pauze nemen van het gebruik van je computer licht en naar buiten gaan. Hierdoor kunnen je ogen verschillende soorten lichtniveaus ervaren om je ogen te helpen ontspannen.

Oogpijn

Oogpijn zal zeker een begeleidend symptoom zijn wanneer je oogvermoeidheid ervaart. Wanneer dit gebeurt, ben je erg gevoelig voor licht. Er zijn geen snelle behandelingen voor oogpijn. Je zult de tijd moeten nemen en je oog ontspannen door het te sluiten. Het kan ook helpen om in een erg donkere kamer te blijven terwijl je ogen open zijn. Om dit samen met andere oogproblemen veroorzaakt door computerschermen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je kamer licht helderder schijnt en direct op je werkruimte wordt geplaatst.

Author: itsbelgium