Mondkapjes kopen voor de aangescherpte regels

De regels om de verspreiding van Corona tegen te gaan zijn aangescherpt en mondkapjes maken daar een groot deel van uit. Ze zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer, maar worden nu ook dringend geadviseerd voor gebruik in openbare ruimtes. Je zult dus een aantal mondkapjes nodig hebben voor het dagelijks leven, ook als je niet met het openbaar vervoer reist. De informatie beneden helpt je bij het kiezen van de juiste mondkapjes en de hoeveelheid.

Welke mondkapjes ga je kopen?

Voor mensen die niet in een medische instelling werken zijn niet-medische kapjes voldoende. Dit zijn de kapjes die verplicht zijn in het OV en die worden aangemoedigd in openbare ruimtes. Je hebt dan drie keuzes.

  • Wegwerp mondkapjes: wegwerp kapjes doe je één keer op en je gooit ze daarna weg. Dit is een prima optie als je een keer je kapjes vergeten bent of als je ze niet vaag gebruikt. Deze zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen en ook met een filter.
  • Stoffen kapjes: ga je wel regelmatig een mondkapje dragen, dan zijn stoffen kapjes goedkoper en milieuvriendelijker. Na het dragen was je ze en kun je ze opnieuw gebruiken. Er zijn ook stoffen kapjes met een filter, voor extra bescherming tegen het oplopen van het virus.
  • Zelfgemaakte mondkapjes: je mag je kapjes ook zelf maken. De instructies zijn niet lastig te vinden. Leg zo een voorraadje aan, was ze na elk gebruik en je bent op elke situatie voorbereid.

Hoeveel kapjes heb je nodig?

Eigenlijk zijn stoffen mondkapjes altijd een beter idee. Deze kun je hergebruiken en zijn daarom minder belastend voor het milieu en de portemonnee. De hoeveelheid kapjes die je nodig hebt, hangt af van wat je ermee wilt gaan doen.

Reizen met het openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan heb je voor elke etappe een apart mondkapje nodig. Reis je van A naar B, dan gebruik je daar één mondkapje voor en voor de terugreis van B naar A pak je een nieuwe of een schone. Ga je op één dag eerst van A naar B, daarna van B naar C en aan het einde weer terug van C naar A, dan neem je dus minstens 3 mondkapjes mee.

Openbare gebouwen

In openbare gebouwen zijn kapjes nog niet verplicht, maar het dragen ervan wordt wel sterk aangeraden. Je zet het mondkapje op voordat je naar binnen gaat en doet deze af, gooit hem weg of bergt hem op voor de was, als je weer naar buiten gaat. Ben je van plan om maar dan één winkel binnen te stappen, dan is het beter om het mondkapje gewoon op te houden terwijl je van gebouw naar gebouw loopt. Anders zou je voor elke winkel een nieuw kapje moeten pakken. Voor elk bezoek aan de winkel, het museum, de bibliotheek, het tankstation, de parkeergarage of de bank heb je dus een mondkapje nodig.

Je koopt je niet-medische mondkapjes gemakkelijk bij de drogist, bij de supermarkt, op het station of online.

Author: itsbelgium