Tips voor uitvaartverzekeringen: voor- en nadelen

Een uitvaartplan is een manier om uw begrafenis te betalen voordat je overlijdt, hetzij in betaalbare termijnen, hetzij met een eenmalige betaling.
Reclame voor dit type begrafenisverzekeringen is de afgelopen sterk toegenomen. Maar is het wel de moeite en zoals je zou verwachten, zijn sommige beter dan andere?

Voordelen van uitvaartverzekering


De belangrijkste reden om een begrafenisverzekering te kopen, is om de kosten vast te houden tegen de huidige prijzen. De kosten van een begrafenis verdubbelen ongeveer elke tien jaar en stijgen met meer dan het dubbele van de inflatie.
Door de kosten in de tijd te spreiden, kan een relatief grote uitgave betaalbaar worden gemaakt.

Het gaat er echter niet alleen om geld. Je kunt namelijk je uitvaart zelf plannen, vaak met de begrafenisondernemer die deze zal regelen. Dat kan gemakkelijker zijn voor de nabestaanden, die anders op een toch al moeilijk moment de begrafenis zou moeten plannen en er mogelijk voor moet betalen.
Met andere woorden, een uitvaartplan geeft gemoedsrust : Je krijgt een uitvaart naar jouw wensen, zonder jouw dierbaren te belasten.

Tips bij het afsluiten van een begrafenisverzekering


Hoe hoog schat je de kosten in van jouw begrafenis. Is dit in intieme kring of niet? Wil je een crematie of een begrafenis? Een beperkte of uitgebreide rouwmaaltijd? Wat met bloemstukken? Het kan hoog oplopen! Ga zeker na hoeveel een huidige begrafenis gemiddeld kost.

De aflossingen worden bepaald door je huidige gezondheid en leeftijd bij afsluiten. Het spreekt voor zich dan voor een bejaarde de premies hoger liggen dan een bij een dertiger. Premies worden maandelijks, per kwartaal, jaarlijks of éénmalig betaald. Ook dit is een keuze van de cliënt.

Uitvaartverzekeringen vergelijken


We onderscheiden twee verschillende soorten verzekeringen :
1. De natura verzekering heb je met jouw verzekeraar grondig besproken: je kan een kist kiezen , de rouwmaaltijd bespreken, de rouwbrieven… Bij overlijden komen begrafenisondernemer en verzekeraar samen om de reeds vooraf betaalde diensten te bespreken. Het organiseren ligt niet in de handen van nabestaanden.

2. De kapitaal uitvaartverzekering is een opgespaard bedrag die vrijkomt bij het overlijden en die nabestaanden vrij kunnen uitbesteden. Zij worden dus financieel ontlast en kunnen de uitvaart zelf regelen. Wie schrik heeft dat de nabestaanden dit geld niet zullen gebruiken voor je begrafenis dan kan ook dit op papier gezet worden.
Dit heet dan de natura sommenverzekering.
Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Daarom is het verstandig om enkele verzekeraars te vergelijken en offertes aan te vragen. De premies en voorwaarden kunnen sterk verschillen.

Author: itsbelgium