Barkrukken – hoog en droog zitten

Een luie stoel zit heerlijk, een fauteuil ook aangenaam, een eetkamerstoel leunt ook fijn weg, maar een barkruk? Daar zit meestal niet eens een rugleuning aan vast. Is dat wel zo, dan heet het geen kruk maar een barstoel. Zie jij je al zitten op zo’n hoge kruk? En dan niet in de kroeg, maar gewoon thuis. Eigenlijk is het zo gek nog niet. Want velen gingen je al voor. Aan heel veel keukeneilanden zie je deze meubelstukken staan. Daar ontbijt je fijn op. Het zit net wat hoger en je voelt je wat meer casual terwijl je je broodjes smeert. De kruk is bij heel wat huishoudens gemeengoed geworden. Met of zonder bartafel. Maar deze hoge zetel is niet van de laatste jaren. We zijn al heel lang ‘opgezadeld’ met die leuke barkrukken.

Bezoekzetels

De farao’s van het oude Egypte zaten al op de barkruk. En wezen er ook eentje aan voor hun bezoek. Die krukken waren voor de eeuwigheid gemaakt, want ze waren van steen. Voor de houten versie moeten we van de oudheid naar het christendom, naar de middeleeuwen. Bij tal van Europese taveernes en herbergen werd de bar voorzien van verhoogde zitplaatsen, de eerste Europese barkruk. Zo hoefde je niet langer te staan aan de bar. Qua ontwerp was het eenvoud troef: een paar hoge poten en een houten, niet al te comfortabele zitplank. 

Van kroeg naar kamer

In latere, industriële tijden, was het niet enkel meer hout waar de kruk van werd gemaakt. Er verschenen ook (deels) stalen exemplaren aan de barrand. In de 20e eeuw stonden nieuwe kunststromingen zoals Bauhaus aan de wieg van nieuwe vormgeving qua barkrukken. De designs werden heel elegant en tegelijk eenvoudig. Op een gegeven moment kwam de kruk ook in huis terecht. En niet alleen in de Man Cave van het huis. Want heel veel kookeilanden leenden zich goed voor deze meubelstukken. En sommigen vonden het ook mooi om een hoekje van de woonkamer aan te kleden met een bartafel en een assortimentje krukken. 

Barkrukken verdienen een plekje in het hedendaagse interieur

Wat is nou eigenlijk het voordeel van een barkruk in huis halen? Ze zijn goed voor je ruimtebeleving want ze nemen minder vloeroppervlak in beslag dan gewone eetkamerstoelen. Ze hebben dan ook al snel een plekje veroverd in kleine woonruimtes waar een eethoek net niet in past. Of in grote keukens waar je ook kunt ontbijten of lunchen. Dit meubelstuk is beroemd om de informele sfeer die je daarmee je huis binnenhaalt. Even bijpraten aan de keukenbar, van die leuke, korte momenten. De hedendaagse kruk is tegenwoordig ook helemaal ingericht op al die leuke woonstijlen waarmee we onze huizen verfraaien. Je hebt ze bijvoorbeeld in minimalistische stijl maar ook super barok. 

Kiezen uit soorten barkrukken

Welke type kruk zou jou wel wat lijken? Hieronder zijn de zes belangrijkste typen kort uitgelegd:

• Barkrukken zonder rugleuning: eenvoud voorop, compact en makkelijk onder een oppervlak te schuiven

• Barkrukken met rugleuning: comfort voorop, je zit er langer gerieflijk op en is vaak voorzien van voetensteun

• Verstelbare kruk: met hydraulisch mechaniek of schroefmechanisme om de hoogte aan te passen, ideaal voor gezinnen met kinderen

• Beklede kruk: de gestoffeerde variant en met rugleuning, geeft stijl en luxe aan je interieur

• Moderne design barkrukken: statements in je woning, gedurfde vormen, materialen en kleuren

Author: itsbelgium