In vier stappen een goedkope inboedelverzekering afsluiten

De inboedelverzekering kunnen we met absolute zekerheid bestempelen als één van de belangrijkste verzekeringen die je als huurder (en eigenlijk ook als eigenaar) van een woning kan afsluiten. De inboedelverzekering zorgt ervoor dat je niet alleen bij bijvoorbeeld brand- of waterschade, maar ook bij diefstal of inbraak altijd kan rekenen op een tussenkomst van je verzekeraar. Dit gezegd hebbende is de inboedelverzekering doorgaans alles behalve een voordelige verzekering. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om de kostprijs van deze verzekering enigszins te drukken. Wil jij er ook op kunnen rekenen dat je een echt goedkope inboedelverzekering kan afsluiten? Volg dan zeker de vier stappen hier op deze pagina!

            1.) Laat de waarde van je inboedel correct bepalen

Het is vooral de waarde waar je inboedel over beschikt die voor het grootste deel bepalend is voor de kostprijs van je inboedelverzekering. Het bepalen van de waarde van je inboedel kan in de praktijk op twee verschillende manieren gebeuren. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Door het opstellen van een inventaris van de inboedel;
  2. Door het aanstellen van een expert die alles komt inventariseren;

In het merendeel van de gevallen is het zo dat er de voorkeur wordt gegeven aan deze eerste optie. Dat is het gevolg van het feit dat er op deze manier altijd direct een goed beeld wordt gekregen van de exacte inhoud van de inboedel. Bovendien is het ook nog eens zo dat dit de voordeligste optie is. Het aanstellen van een expert die komt inventariseren kost niet alleen jou, maar ook de verzekeraar geldt. In principe is het dan ook zo dat er enkel en alleen een expert aan te pas komt wanneer er sprake is van erg dure, bijzondere stukken. Daarover zullen we verder op deze pagina echter nog wat meer vertellen.

In ieder geval, wanneer je een goedkope inboedelverzekering wenst af te sluiten is het dus altijd belangrijk om grondig rekening te houden met de waarde die de inboedel vertegenwoordigt. Des te hoger de waarde van de inboedel ligt, des te hoger ook de verzekerde waarde van je inboedelverzekering zal moeten komen te liggen. Dit resulteert uiteraard altijd in een duurdere verzekeringspremie. Hou hier dus absoluut rekening mee.

            2.) Welk type inboedelverzekering is voor jou de beste keuze?

Wanneer je een inboedelverzekering wenst af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor een keuze kan maken uit twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. Het gaat hierbij om de extra uitgebreide polis en de zogenaamde all risk. Voor de extra uitgebreide dekking geldt merkwaardig genoeg dat ze de minst complete is. Wanneer je ervoor kiest om deze polis af te sluiten zal je dan ook kunnen rekenen op de hieronder terug te vinden dekkingen:

  1. Brandschade;
  2. Stormschade;
  3. Waterschade;
  4. Schade als gevolg van inbraak of diefstal;

Voor de all risk inboedelverzekering geldt dat ze nog een stapje verder gaat. Bij dit type van verzekering kan je ook rekenen op alle bovenstaande dekkingen, maar dan wel aangevuld met de dekking voor schade die door jezelf is veroorzaakt. Het spreekt dan ook voor zich dat dit ervoor zorgt dat de verzekeringspremie voor dit type van verzekering voor je inboedel aanzienlijk duurder uit zal vallen. Wil je graag een goedkope inboedelverzekering kunnen afsluiten? In dat geval zal je altijd willen kiezen voor de extra uitgebreide dekking.

            3.) Een verzekeringsbundel kan interessant zijn

Ben je eigenaar van de woning waarvoor je een inboedelverzekering wenst af te sluiten? In dat geval zal je doorgaans altijd ook een opstalverzekering willen afsluiten. Het loont de moeite om allebei deze verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Op het moment dat je dit doet zal je immers kunnen vaststellen dat je plots een interessantere klant wordt voor de verzekeraar in kwestie. Dit betekent dat je veelal kan rekenen op een soort van kwantumkorting. Op deze manier kan je gedurende de volledige looptijd van je verzekering mogelijks een aardig bedrag besparen. Let wel, op het ogenblik dat je ervoor zou kiezen om één van de beide verzekeringen te schrappen zal je wellicht de korting kwijtspelen.

Mede omwille van bovenstaande reden kan het in de praktijk voor wat het afsluiten van een goedkope inboedelverzekering betreft interessant zijn om daarvoor te rade te gaan bij je eigen huis-en-tuin verzekeraar. Wanneer je reeds verschillende verzekeringen bij de partij in kwestie hebt lopen is de kans bijzonder groot dat je een lagere verzekeringspremie zal moeten betalen voor je inboedelverzekering. Ook op deze manier behoort een goedkope inboedelverzekering dus al snel tot de mogelijkheden, zonder dat je daarvoor moet inboeten op vlak van dekkingen. Het spreekt voor zich dat dit wel afhankelijk is van verzekeraar tot verzekeraar.

            4.) Vergelijk inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars

Tot slot is het voor wat het afsluiten van een goedkope inboedelverzekering betreft ook altijd noodzakelijk om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars. Veel mensen doen dit niet en kijken uitsluitend naar hun vertrouwde verzekeraar. Het is best mogelijk dat hij je de meest voordelige inboedelverzekering kan verstrekken, maar het is even goed mogelijk dat, dat niet het geval is. Om er zeker van te zijn dat je kan rekenen op de laagst mogelijke kostprijs voor je inboedelverzekering moet je jezelf een goed beeld zien te schetsen van wat er allemaal op de markt is terug te vinden. Vergelijken is dus zeker de boodschap!

Tijdens het vergelijken van de verschillende inboedelverzekeringen op de markt zijn er best een aantal verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk op dit vlak niet alleen maar aan de verzekeringspremie, maar ook aan de dekkingen die worden aangeboden. Vergeet ook zeker niet om de maximale verzekeringswaarde mee in overweging te nemen. Ook voor deze geldt namelijk dat ze vaak over het hoofd wordt gezien terwijl ze voor een significant deel verantwoordelijk is voor de verzekeringspremie die wordt aangerekend. Hoe dan ook, neem dus zeker en vast altijd je tijd om een grondige vergelijking uit te voeren wanneer je met zekerheid de goedkoopste inboedelverzekering wil afsluiten. Enkel en alleen op deze manier zal je immers uiteindelijk met zekerheid de beste keuze maken.

Author: itsbelgium