Vies worden is gezond!

Je hebt er vast wel eens iets over gelezen of gehoord: de kinderen van nu spelen steeds minder buiten. Urenlang zitten zij binnen, vaak vergezeld door één of meerdere schermpjes, terwijl er buiten zoveel te beleven valt. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, en kinderen gewoon weer eens lekker vies te laten worden!

Naar buiten!

Vroeger… Vroeger was er geen sprake van dat er de hele dag entertainment was voor kinderen. De televisie zond overdag over het algemeen niet uit, alleen op woensdagmiddag waren er een paar programma’s speciaal voor kinderen. En ook het internet bestond uiteraard nog niet, laat staan dat we ooit konden vermoeden dat onze kinderen later on demand filmpjes konden kijken over wat dan ook, op welk moment zij daar maar zin in hebben.

Was vroeger alles dan beter? Welnee! Tijden veranderen nu eenmaal, net als mensen. En daar is niks mis mee. Maar een heel klein beetje vaker lekker buiten spelen is helemaal niet slecht voor kinderen. Er zijn volop onderzoeken die waarschuwen voor het te vaak gebruiken van een schermpje: het is niet goed voor de ogen, voor de nek en kinderen kunnen zelfs op jonge leeftijd last krijgen van hun armen en handen. Kleuters met RSI! Alleen daarom al is het goed kinderen zo nu en dan eens naar buiten te sturen. Laat ze zelf maar eens bedenken wat ze daar gaan doen, er is genoeg te ontdekken en te verzinnen. Goed voor de motoriek, de fantasie en bovendien geheel RSI-proof.

Vies worden en vallen

Bij buitenspelen hoort ook vies worden. En vallen. Ook al zoiets dat kinderen steeds minder vaak doen. Toch is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd ‘leren’ vallen: het lichaam moet tenslotte oefenen hoe het het best terecht kan komen bij een val. Laat je kind dus gewoon lekker zijn gang gaan, en grijp alleen in als het écht gevaarlijk wordt.

Ook vies worden is iets waar veel kinderen en ouders moeite mee lijken te hebben. Nergens voor nodig: de wasmachine lost het wel weer op. Dus hup, die oude kleren aan en lekker de modder in. Bang dat zodra je kinderen thuiskomen het hele huis vol modderige afdrukken staat? Zorg dan voor een goede vloermat op maat bij de deur of deuren. Zo’n mat op maat neemt veel vuil en vocht van de vieze schoenen op, zodat je vloer schoon en droog blijft. Nu alleen je kinderen nog even leren om ook echt hun voeten te vegen…

Author: itsbelgium