Waar let je op bij een eetkamer stoel kopen?

Wanneer je met je interieur bezig gaat, dan kan een nieuwe eetkamer stoel bij de nieuwe tafel niet ontbreken. Wanneer je de eethoek inricht, dan is het verstandig om de tafel en stoelen als set te kopen. Als je later, bij een bestaande tafel een nieuwe eetkamer stoel kopen wilt, dan moet je op een aantal zaken letten. Omdat dit belangrijk is voor het gebruik en het indelen van je interieur, volgen hier 4 dingen waarop je let bij eetkamer stoelen kopen.

1. Meet de breedte van de eetkamer stoel en poten van de tafel

Een eetkamer stoel is ongeveer 50 cm breed. Meet dit op als je de tafel en stoelen niet al als set koopt. Ook als je al stoelen hebt en een nieuwe tafel wilt of andersom, moet je dit exact meten. Bij de tafel meet je de binnenruimte tussen de poten. De stoelen moeten namelijk wel onder de tafel geschoven kunnen worden. De poten staan altijd een stukje naar binnen ten opzichte van het blad. Als je aan tafel zit, dan kun je vaak iets buiten de poten zitten, terwijl de stoelen wel onder de tafel geschoven moeten kunnen worden. 

2. Ruimte als je aan tafel zit

Je las net dat een eetkamer stoel ongeveer 50 cm breed is, maar als je aan tafel zit, heb je meer ruimte nodig. Je armen steken uit en je wilt niet zo’n vliegtuigstoel tafereel krijgen. Bij je partner wil je wel lekker dicht op elkaar zitten, maar bij de buren die gezellig komen tafelen, is wat extra ruimte wel zo fijn. Voor iedere persoon houd je ongeveer 70 cm aan. Is je tafel 210 cm lang? Dan passen er 4 stoelen onder aan weerszijden, maar als je aan tafel zit dan kun je beter met 3 personen per kant zitten en twee aan het uiteinde van de tafel.

3. Kies een stijl die bij je interieur past

Een eetkamer stoel is er in allerlei designs, van robuust tot elegant. Denk aan een ijzeren frame met lederen bekleding of juist een vlinderstoel met dunne metalen poten. Kies een stijl die je mooi vindt, die tijdloos is en die past bij jouw interieur of waar je met je interieur heen wilt. Want die nieuwe eetkamer stoel koop je voor jaren. Vaak gaan ze meer dan tien jaar mee. Denk dus goed na over wat je koopt. Welke meubelen ga je dit jaar of in de jaren daarna vervangen?

4. De hoogte van de eetkamer stoel uitkiezen, ook voor gasten

Je denkt daar vaak niet over na, maar eetkamer stoelen verschillen soms wel meer dan 10 centimeter in hoogte. Ook eetkamer tafels kunnen soms veel hoger of lager zijn. Net als de breedte moet je hier rekening mee houden bij nieuwe eetkamer stoelen en tafels kopen. Maar hoe lang ben jij zelf en hoe lang zijn gasten die komen tafelen? Als jij 1,70 bent, dan is een lagere tafel prima, maar als jouw lange vriend komt eten, dan moet hij zich niet aan een poppentafel voelen zitten. Kies een eettafel die comfortabel en conform de standaard is, zo zit iedereen altijd lekker.

Author: itsbelgium