Wel eens van een anhydrietvloer gehoord? Deze vloer is een kalkgebonden gietvloer. Gelijk een zandcementvloer is het aan te brengen op de constructievloer. Daarbij wordt een dikte tussen de 30 en 50 millimeter aangehouden. Je zou een dergelijke vloer wel beton-achtig kunnen noemen, al is het een product op basis van gips. Anhydriet is niets meer of minder dan een gedehydrateerde variant van gips. Het is een veelzijdige vloer die je zelf naar wens af kunt werken.
De anhydrietvloer wordt vloeibaar aangebracht
Kies je voor een anhydrietvloer dan kies je voor een vloer die vloeibaar aangebracht wordt. Met behulp van een bulkwagen of een silo wordt het mengsel van gips in de ruimte gepompt. Binnen wordt de vloer vervolgens op de juiste hoogte gemaakt. Dit is overigens echt werk voor de specialist, Met een wat men een drijfrei noemt wordt tenslotte de vloer recht, volledig waterpas dus, gemaakt. Vervolgens is het wel even wachten, want de vloer moet daarna tussen de vier en zeven dag de gelegenheid krijgen om te drogen. Daarna heb je echter een mooie gladde vloer; geheel effen, krimpvrij en naadloos.
Behoorlijk zachter dan een vloer van beton
Een anhydrietvloer is behoorlijk zachter dan een vloer van beton. Ook is het beduidend minder hard dan zandcement. Is de vloer droog, dan kun je de vloer eerst schuren en er vervolgens vloerverf op aanbrengen. Afwerken met vaste vloerbedekking, linoleum, laminaat en vinyl is overigens ook prima mogelijk. Aan het gebruik van een anhydrietvloer kleven behoorlijk wat voordelen Zo is het perfect voor de wat grotere oppervlakken. De grotere bedrijven kunnen met gemak elke dag een vloer van 1500 vierkante meter aanbrengen. De anhydrietvloer is veelzijdig toe te passen. Niet voor niets zie je deze vloeren vaker en vaker in showrooms, opslagruimtes en andere bedrijfspanden.
De vloer is niet geschikt voor zeer intensief gebruik
Net zoals bij zo goed als alle andere producten het geval is, zijn er wel degelijk nadelen aan het werken met een anhydrietvloer. Zo gebruik je het bij voorkeur niet als sprake is van een vochtige ruimte. Ook is het niet echt geschikt als een vloer zeer intensief gebruik wordt en de vloer te maken krijgt met slijtage. De vloer is omgerekend in vierkante meters bovendien wat duurder dan vergelijkbare vloeren en bovendien is het uitsluitend geschikt om binnen te leggen.
Eerst schoonmaken, dan schuren, een primer aanbrengen en pas dan verven
De meeste mensen besluiten de anhydrietvloer te verven. Logisch, want dit kan gemakkelijk en snel. Om een volledig strakke vloer te realiseren kun je egaliseren met egaline. Dit is overigens niet altijd nodig. Op de vloer kunnen vervolgens meerdere soorten vloeren worden aangebracht. Zorg er wel voor dat het altijd om een dampopen verf gaat. Voor je de verf aanbrengt is het een kwestie van de vloer eerst goed schoonmaken. Wil je een perfect resultaat, dan breng je eerst primer aan. Colourcoat is een veel gebruikt product om de vloer van een kleur te voorzien. Doe je dat, dan realiseer je een krasvaste toplaag.