Wat is een vintage meubel en hoe onderscheid je deze van nieuw?

Wat is een vintage meubel en hoe onderscheid je deze van nieuw?

Als jij op zoek bent naar een mooi vintage meubel waarmee je echt iets speciaals in huis haalt, dan ben je niet de enige. Vintage is erg in en het is een manier om jezelf te onderscheiden van alles wat nu geproduceerd wordt. Kies je voor vintage meubelen, dan zijn dat ook duurzame meubelen, omdat je ze een nieuw leven geeft in jouw interieur. Maar wat is vintage eigenlijk en hoe weet je of het meubel dat jij op het oog hebt ook echt vintage is?

Hoe herken je een vintage meubel?

Er zijn tegenwoordig veel meubelverkopers, meubelbladen en winkels die hun producten proberen te verkopen door ze vintage te noemen. Vintage meubelen die vandaag geproduceerd worden, zijn eigenlijk niet echt vintage, maar zijn ontworpen volgens de vintage stijl. De correcte definitie van vintage is wat is gemaakt in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Deze periode is belangrijk, omdat na de oorlog veel geëxperimenteerd werd met nieuwe technieken en materialen. Het zijn de ontwerpers van het functionalisme (waaronder Bauhaus en het Nieuwe Bouwen) zoals Rietveld, Le Corbusier en Gropius die voornamelijk met vintage worden geassocieerd. Een vintage meubel heeft daarom geen decoratie, het is efficiënt en vooral functioneel.

De aantrekkingskracht van vintage

Mensen die van vintage houden voelen een drang naar een individuele stijl. Door voor een vintage meubel te kiezen onderscheid je jezelf en maak je je interieur nog unieker. Deze mensen hebben een passie voor het vinden van een volgende unieke schat ergens in een tweedehandswinkel, op een veiling of bij een rommelmarkt. Aangezien deze meubelen oud zijn, zijn ze van uitstekende kwaliteit en hebben ze ook een verhaal te vertellen. Dat is voor vintage liefhebbers veel mooier en unieker dan een nieuw meubel.

Echt van nep onderscheiden

Omdat vintage momenteel zo in trek is, produceren moderne meubelontwerpers ook stukken in deze stijl. Het is belangrijk dat je een echt vintage meubel van een namaak kunt onderscheiden. Een origineel meubelstuk met die leeftijd moet ouderdomsverschijnselen laten zien, dus ga op zoek naar oude schroeven, oude bedrading en sporen van gebruik. Een ander heel belangrijk punt om te controleren is de stempel van de producent of het merk van het meubel. Als laatste zijn echte vintage meubels ook nooit goedkoop. Tenzij iemand op een rommelmarkt zich niet bewust is van de waarde, zal je voor een simpele stoel een paar honderd euro betalen.

Meubelen? Nancy HomeStore!

Een uniek meubelstuk in jouw interieur

Ben jij iemand die karakter en authenticiteit belangrijk vindt, dan is een vintage meubel voor jou een uitstekende keuze. Door voor deze stukken te kiezen, maak je je interieur echt uniek. Ga winkels af en je vindt her en der vast verschillende meubelen die bij elkaar passen. Dat is nog eens wat anders dan een saaie complete meubelset van een hedendaagse ontwerper. Een vintage interieur is een mengelmoes van stuk voor stuk authentieke en niet gerelateerde meubelstukken die door de eigenaar bij elkaar zijn gezet en tot een geheel zijn gemaakt.

Author: itsbelgium