Interim management

Je kunt interim managementomschrijven als het tijdelijk functioneren van iemand met managementkennis binnen een organisatie. Deze interim managers zij doorgaans zeer ervaren en hebben het vermogen een organisatie te leiden tijdens een vaak wat complexe omstandigheden, of een periode waarin veranderingen of transformaties aan de gang zijn.

Vaak geldt een periode van tussen de drie en negen maanden

Als we spreken over interim management dan wordt doorgaans gedoeld op een periode van tussen de drie en de negen maanden. Vaak moet de interim manager voor veranderingen zorgen, terwijl interim management ook wel toegepast wordt omdat een permanente manager niet noodzakelijk is. De interim manager moet ook niet zelden voor stabiliteit binnen een organisatie zorgen, ook bijvoorbeeld als daarvoor een leider met ervaring uit de organisatie is vertrokken.

Kritiek vanwege het prijskaartje dat aan een interim management hangt

Als een organisatie een beroep doet op interim management, dan wordt bij het begin van de werkzaamheden een precedent vastgesteld over op welke wijze de rol ingevuld moet worden. Vanuit de buitenwereld is er wel eens kritiek op het inschakelen van een vaak dure interim manager. Toch zijn er voldoende redenen om een interim manager aan te stellen. Groot voordeel bijvoorbeeld, is dat de interim manager vaak heel snel ingezet kan worden. Zeker als een bedrijf in de problemen zit, is snelheid geboden. Tijd is dan een zeer belangrijke factor.

Direct vanaf het begin kan productief gewerkt worden

Ook een voordeel is dat interim management en dus de manager overgekwalificeerd is. Daardoor zijn ze als geen ander in kaart om snel een specifiek probleem aan te pakken. De kennis en ervaring die ze hebben maakt dat ze vanaf de start van de werkzaamheden al productief kunnen zijn. Zeer groot voordeel is ook de objectiviteit. Met de bedrijfscultuur heeft de interim manager even niets te maken. Daardoor kunnen de interim managers ook zonder enig vooroordeel aan de slag. Interim management staat bovendien voor professionaliteit. Nadat de interim manager eerst een consulterende rol aan zal nemen, zal gaandeweg een plan voor vernieuwing of herstructurering gemaakt worden. Er zijn gevallen bekend dat een interim manager nadat het contract afliep voor de werkzaamheden toch bij een organisatie werkzaam bleef om zo zelf zijn plan handen en voeten te geven.

Durven geen harde beslissingen meer te nemen

Zeker organisaties die in de problemen zijn, ook bijvoorbeeld gemeenten, doen er vaak verstandig aan een buitenstaander (een interim manager dus) in te schakelen. In organisaties spelen vaak allerlei belangen en gelden allerlei verbintenissen. De interim manager kijkt zonder die kennis naar organisatie en zet op basis daarvan een plan uit. Vaak kan dit van binnenuit niet. Er is sprake van tunnelvisie en harde beslissingen durft eigenlijk niemand nog te nemen. Daarom ook is interim management het prijskaartje vaak meer dan waard.

Behalve binnen bijvoorbeeld organisaties als gemeenten, komt interim management ook veel voor in de voetballerij. Trainers zijn de managers en die worden vaak al snel aan de dijk geschoven. Een interim manager moet vervolgens voor betere resultaten zorgen. In tegenstelling tot gemeenten is het succes in de voetballerij overigens niet altijd vanzelfsprekend.

De consultants van YNNO helpen je bij de meest uitdagende projecten!

Author: itsbelgium